• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Wimbledon: Bartoliová víťazkou ženskej dvojhry po triumfe nad Lisickou

Londýn 6. júla (TASR) - Francúzska tenistka Marion Bartoliová sa stala víťazkou ženskej dvojhry vo Wimbledone a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále ako turnajová pätnástka po výbornom výkone zdolala nasadenú dvadsaťtrojku Nemku Sabine Lisickú za 81 minút hladko v dvoch setoch 6:1 a 6:4. Celým turnajom prešla bez straty jediného dejstva. Bartoliová je prvou francúzskou singlovou grandslamovou šampiónkou od júla 2006, keď na tráve All England Clubu triumfovala Amelie Mauresmová, ktorá v sobotu nechýbala v jej lóži. Do wimbledonskej histórie sa navyše zapísala ako prvá hráčka v Open ére, ktorá vyhrala najprestížnejší turnaj bez toho, aby čelila čo i len jednej hráčke zo svetovej Top ten.

Na najcenenejší triumf čakala Bartoliová veľmi dlho. Musela absolvovať 47. podujatí veľkej štvorky, o dva turnaje viac, ako Češka Jana Novotná. Francúzka bola vo finále Wimbledonu aj v roku 2007, vtedy však podľahla Američanke Venus Williamsovej. Vďaka sobotňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 1,6 milióna libier, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov a v jeho novom vydaní sa posunie na 7. miesto. Lisická v prvom grandslamovom singlovom finále v kariére nenadviazala na skvelé výkony z osemfinálového duelu proti svetovej jednotke Američanke Serene Williamsovej či strhujúceho semifinále proti Poľke Agnieszke Radwaňskej. Nervozita jej príliš zväzovala ruky i nohy, robila veľa nevynútených chýb a nepodržalo ju ani podanie, ktoré bolo predtým jej veľkou zbraňou.

Lisická síce v úvodnom geme po dvoch dvojchybách Bartoliovej prelomila súperkino podanie, v ďalších minútach však Francúzka ovládla centrálny dvorec, uhrala šesť gemov v rade a prvý set získala za pol hodinu jasne vo svoj prospech. Bartoliová dominovala v dlhých výmenách od základnej čiary, bola agresívnejšia na returne, darilo sa jej aj na sieti. Lisickej naopak nevychádzalo takmer nič, na kurte pôsobila bezradným dojmom a na konci setu sa v jej očiach objavili slzy. Na začiatku druhého dejstva síce Lisická suverénne vyhrala svoj servis, v "maratónskom" druhom geme však nevyužila sériu brejkbalov, čo ju zlomilo. Bartoliová si v ďalšom priebehu zápasu po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:1 a v siedmom geme mala pri súperkinom podaní tri mečbaly. Lisická ešte zabojovala, znížila na 4:5, no Bartoliová už dotiahla zápas do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom servise vďaka esu v poradí štvrtý mečbal a skorigovala vzájomnú bilanciu s Lisickou na 2:3.

ženy - dvojhra - finále:

Marion Bartoliová (15-Fr.) - Sabine Lisická (23-Nem.) 6:1, 6:4

la

Vloženo: 06. 07. 2013       Kategorie: Tasr